17 januari 2025
Komende weken hebben we gesprekken met Volt, Denk, CDA, bij de VVD, en met het ministerie van SZW.
In die gesprekken willen we laten zien tot welke problemen de hashtag
#DBA in de praktijk leidt, welke misverstanden er zijn (de meeste zzp'ers kiezen voor zelfstandigheid en we dragen wel degelijk stevig bij aan het sociale stelsel) en sturen we op een oplossingsrichting.
Suggesties? Laat het weten. Petitie nog niet getekend? Doen!
Citaat uit het rapport van onder andere Zipconomy:
'Een bekende uitspraak is dat zzp’ers niet meebetalen aan het sociale stelsel en minder belasting betalen dan werknemers. Dat behoeft enige nuance, zeker in vergelijking met andere landen. Het klopt dat Nederlandse zzp’ers (nog) geen verplichte arbeids ongeschiktheidsverzekering hebben en niet automatisch sparen voor een pensioenvoorziening. In bijvoorbeeld België en Spanje is dat anders, zzp’ers betalen daar mee aan het sociale stelsel en maken er ook gebruik van. In België dragen zzp’ers daarvoor momenteel 20,5% van hun netto-belastbaar inkomen van het voorafgaande jaar af. In Spanje is het een vaste kostenpost van minimaal 230 euro tot maximaal 542 euro per maand (2024), afhankelijk van het inkomen. Een stevige kostenpost die Nederlandse zzp’ers niet hebben. Toch betalen Nederlandse zzp’ers wel degelijk mee aan bepaalde sociale voorzieningen. Denk aan het basispensioen, de AOW, wat wordt betaald uit de algemene middelen. Dat geldt ook voor zaken als ouderschapsverlof, kinderbijslag en de bijstand. In België en Spanje wordt dat betaald via sociale premies, in Nederland dragen zelfstandigen daar via de inkomstenbelasting aan bij. Verder betalen zelfstandigen zelf de inkomensafhankelijke premie Zorgverzekeringswet. Dit wordt nogal eens over het hoofd gezien, omdat dit voor werknemers via de werkgever verloopt. Al met al blijkt dat de meeste zelfstandigen meer belasting betalen dan werknemers met een vergelijkbaar beroep, ondanks de belastingvoordelen.’
Morgen debatteert de Tweede Kamer over arbeidsmarktbeleid in de zorg. De wet DBA brengt niet alleen zorg, maar ook onderwijs, bedrijven en instellingen in de problemen door het wegvallen of duurder worden van de flexibele schil.
COMITÉ ZZP vraagt nogmaals om de echte misstanden aan te pakken maar de zeker 90% bewuste zelfstandige professionals uit de wurggreep van de #DBA te halen. #Zzp'ers verliezen nu hun werk en hun zelfstandigheid. Zie ook het artikel van Danielle van Wieringen namens COMITÉ ZZP in de De Telegraaf vandaag.
Acht jaar geleden mislukte de Wet DBA na veel gemor in de markt en gedoe in de politiek. Veel lijkt zich te herhalen, maar er zijn ook duidelijke verschillen, schrijft Hugo-Jan Ruts in zijn column.
Hoogspanning in Den Haag: botsende wereldbeelden binnen het kabinet, activistische Kamerleden, moties, risico-averse opdrachtgevers, een flink dalend aantal opdrachten, onrust onder zzp’ers, petities en bezoekersrecords op ZiPconomy.
Het ministerie van Financiën blijft ook volgend jaar zzp'ers inzetten bij de toeslagenaffaire.
“Elke zorgorganisatie met veel zzp’ers komt volgend jaar door de Wet DBA in de rode cijfers. Oorzaak zijn de zeer sterk stijgende personeelskosten”, heeft directeur Zorg Jeroen Niehuis van accountants- en adviesbureau KPMG berekend. “Zorginstellingen zullen veel voormalige zzp’ers moeten inhuren. Die zijn 40 à 70 procent duurder dan een zzp’er.”
Nu is 11 procent van de zorgmedewerkers zzp’er. Als de personeelsuitgaven 40 à 70 procent hoger zijn bij inhuur via een detacherings- of uitzendbureau, nemen de loonkosten gemiddeld 7 procent toe. Dat kan niemand betalen.”
Er zijn zeker zzp’ers die straks in loondienst gaan werken, verwacht Niehuis. Maar dat is volgens hem een klein deel. De aanmeldingen voor de goedkopere flexpools lopen ook niet storm, vooral omdat de extra flexibiliteit voor de meeste zzp’ers onvoldoende is, ziet hij.
Uit onvrede over het opheffen van het handhavingsmoratorium van de Wet DBA, verenigden enkele zzp’ers zich in het Comité ZZP. Ze startte een petitie om de stilte rondom het opheffen van het handhavingsmoratorium te bezweren. Maar niet iedereen is overtuigd van deze methode.
De strengere controles op schijnzelfstandigheid die op 1 januari ingaan, kunnen een op de vijf zzp'ers raken. Het gaat dan om een kwart miljoen zelfstandigen, van wie er velen werken bij kinderopvangcentra, zorginstellingen, scholen of overheden, stelt ABN AMRO.
Ministerie blijft zzp’ers inzetten omdat anders afhandeling dossiers toeslagenouders in gevaar komt. Ondanks dat ze waarschijnlijk gezien moeten worden als schijnzelfstandigen. Bureaus mogen rekening van eventuele naheffingen en boetes doorsturen naar Ministerie.
Nagenoeg alle zorginstanties vrezen voor een zorginfarct omdat ze na 1 januari geen zelfstandigen meer mogen inhuren. Onder meer in de thuiszorg, gehandicaptenzorg, bij ggz-instellingen en bij ziekenhuizen worden problemen verwacht, blijkt uit een enquête onder 271 zorgorganisaties. Zo is er na januari een tekort aan anesthesiemedewerkers en operatieassistenten.
Schoolbesturen vrezen voor boetes als de Belastingdienst per 1 januari strenger gaat controleren op schijnzelfstandigheid. Maar zzp’ers weren is ook geen optie, want dan zullen ze vaker klassen naar huis moeten sturen.